A world inside-out

Fordított világ
javaslat a Fővárosi Önkormányzat ‘Atlantisz’ pályázatára
aether architecture 2006

Egy fordított világ

A nyugati téri aluljáró Budapest egyik legforgalmasabb pontja ahol nagyon vegyes társadalmi csoportok találkoznak, illetve használnak közös teret. Ezzel együtt a tér, a pályázati kiírásban is említett módon, városunk nem éppen a legszebb arcát mutatja. Talán ezért érdemes pont itt, az erős kontrasztot kihasználva megmutatni Budapest alternatív értékeit, lokális szépségeit, erősödő multikulturális identitását. Így lépéseket tehetünk Budapestről alkotott sajnos homogénen negatív képünk fragmentálása felé, és nem a problémák mentén, hanem az alternatív nézőpontok mentén. Sokan élnek itt, és sokan szerethetőnek találják, ezeket a finom de könnyen olvasható értékeket emeli a javasolt installációnk a köztudatba, Budapest identitását alakítva.

Interaktivitás, a sétálható média
Az aluljáró padlóját fehér lábnyomok, fekvő, ülő emberek felület – érintési sziluettjei díszítik. Ahogy ezek fölé érünk, egy fénytörésen alapuló nyomtatási technológia segítségével kinyílik a padló, es a lábnyomok felé alulról fotózott emberek kerülnek, a márvány helyére az égbolt – Budapest különböző, gondosan válogatott de nem túl triviális helyszínei, a lokális kulturális identitással bíró emberekkel.

A közlekedők élménye

„Messziről csupán pár fehér foltot láttam, aztán ahogy közeledtem vettem észre, hogy lábnyomok, meg valahogy fekvő, üldögélő emberek lenyomatai. Na, gondoltam, ezt megnézem, ki fekhetett festékbe. Ahogy a lábnyom fölé értem, hirtelen eltűnt az aluljáró padlója, és alattam kinyílt az ég, a lábnyomok felett meg emberek álltak. Talán hátra is ugrottam először. Persze, aztán láttam, hogy ezek valamilyen poszterek, meg fehér lábnyomú emberek, akik buborékokban beszéltek is, mint a képregényekben. Budapesten voltak, Budapestről meséltek, de nagyon sokféle ember, mármint sokfelől jöhettek, és azt mondták, hogy a zöld hídnál lehet kapni jó tavaszi tekercset. Nahát. Egy másikon pedig a legpuhább füvű parkot ismertem meg, a Károlyi kertet ”

Remélt társadalmi / közösségi hatások

Tartalmi szempontból elsősorban a pozitív énkép kialakítása a város kapcsán, a sokszínűség értékeinek megmutatása, az itt élő, de kevéssé látható csoportok bemutatása a várost gazdagító használatuk kapcsán.

A médium látványos és meglepetésszerű tulajdonságai miatt az egymás iránti figyelem, köztéri párbeszéd, emberek közötti interakció várható.

Technológia

Az aluljáró padlójáról fényképek készülnek, és ezekre kevert lábnyomokkal kerülnek az egyik nyomtatási felületre, így beleolvadva az aluljáró padlójába. A másik felületre a lábnyomok pontos helyét meghagyva Budapest fent említett pontjain készült felfelé néző fényképei és ezeken a nem létező membránokon álló emberek kerülnek. A képek egymásba ágyazását, mozgással történő előhozását a Lentikular nyomtatás, 0.2-2 mm es lencsék által polarizált képek adják.

Lapos szögből, távolról az eredeti márvány képe rejti az installációt, mely csak közel érve, gyakorlatilag alattunk nyílik meg a másik kép számára, majd csukódik be újra, ahogy elhaladunk.

Credits

Anita Pozna
Adam Somlai-Fischer

Share this page: delicious icon digg icon StumbleUpon Toolbar • licensed under Creative Commons License


Newsletter
Contacts