SMARTSZEMINÁRIUM
21.10 Budapest english magyar

Október 21 10:00-24:00 Millenáris Park fogadóépület



ingyenes belépés -- nyelv: angol

10:00 BESZÉLGETÉS

Smart Stúdió és vendégei egynapos szemináriumot tartanak beszélgetésekkel és workshopokkal, bemutatva a digitális technológia, művészetet és design sajátos kapcsolatait.

10.00-12.00 délelőtti beszélgetések

-Paratechnológiák
-Táv-jelenlét
-Hogyan dolgozunk eszközként és társként technológiákkal művészeti-technológiai projekteken

Beszélgetőtársak többek között: Ingvar Sjöberg művész és stúdióvezető, Tobi Schneidler építész, Thomas Brommé művész, valamint Szakál Tamás művész, Maróy Ákos vezető fejlesztő, Sebő Ferenc művész, Szegedy-M Zoltán képzőművész


14:00 WORKSHOPOK
14.00- 17.00
Délután két különböző workshop fut párhuzamosan, amelyekre a jelentkezés az alábbi email-en keresztül történik.

Egotiation - Én-tárgyalás

Interdiszciplináris folyamatok a káoszból a konceptuális irányába. Miként dolgozunk egy interdiszciplináris közegben szürreális és asszociációs módszereket használva.
A workshop-ot tartják: Arijana Kajfes művész és Magnus Jonsson mérnök


Valóság interfész

A művészeti-technológiai workshop, alacsony költségű digitális interfész alternatívák után folytat kutatást és keresi felhasználásuk módját. Megtanuljuk pl hogyan készítsünk viselhető digitális hanggenerátort, vagy a fizikai interaktivitás alapkoncepcióit. Részletes leírás nemsokára itt.

A workshop-ot tartják: Loove Broms számítógép-ember interakció mérnök és Somlai-Fischer Szabolcs építész, interakciótervező. Kapcsolódó workshop példák 1, 2


18:30 ZENEI PERFORMANSZ
18.30- 24.00
esti előadás elektronikus zenei és vizuális művészekkel:

Andreas Tilliander http://www.repeatle.com
Stefan Thor, aka Folie http://www.mitek-web.net/artists/folie.html
VJ BeatLight csoport: Bengt Sjölén, Jens Rudberg és Jesper Kouthoofd

valamint magyar oldalról:
Márton Péter,
kriz,
xrc,
Suefo-Mikusz
Tigrics


Tilliander, Beatlight, Folie

Andreas Tilliander, Svédország click-electronica sztárja! Többször jelölve a Svéd Grammy Díjra. Neve az utolsó két évben a teljes névtelenségből vált majdnem egyenranúvá az ú.n. 'clicks & cuts' mozgalommal, amely felvirágoztatta az utóbbi néhány évet. Figyelemre méltó a 'Ljud' album, amellyel hírnevet szerzett magának távoli zenei körökben is. Tilliander zenéje iránti érdeklődés soha-nem-volt jelentőségű lett." (forrás: www.mitek-web.net)

Folie aka. Stefan Thor. Egy új és feljövőben lévő sztár az elektronikus színtéren. A "Misspass" című albuma - Mitek nemrég 2. helyezést ért el a német De:bugs magazine "best of 2002" chart-ján. Korábban, 2002-ben ugyanebben a magazinban a hónap művészeként szerepelt. Folie zenéje harmónikus, de egyáltalán nem édeskés, ötletes beat és funky alapkonfigurációban készít egyedi elemeket érzékenyen és változatosan.

BeatLight egy vizuális hangszer. Real-time videó készítésére lett tervezve, hogy az tökéletesen szinkronizálja az élő elektronikus zenét. Ez nem olyan, mint sok más videó effektus renszer, amely előregyártott vagy élő videót futtat. Ehelyett minden videó valós időben renderelt megjelenítése egy programozottan generált vagy 3d-ben modellezett testnek és képnek.
A Smart Szeminárium az első nyilvános bemutatója a BeatLight vizuális hangszernek, amely jelenleg a projekt második prototípusa.
A BeatLight projektben részt vettek: Jesper Kouthoofd kisérletifilm rendező, Jens Rudberg játékfejlesztő, Bengt Sjölén független játéktechnológiai kutató


***

A stockholmi Smart Stúdió ( www.smart.tii.se ) interaktív intézet a művészet, a technológia és a tudomány egységéből indul ki. Munkatársai olyan interdiszciplináris projekteken dolgoznak, melyek különféle technológiák felhasználási lehetőségeit szemléltetik, teret engedve az új médiumokat illető alapvető kérdések megvitatásának. A formatervezőkkel, építészekkel, divattervezőkkel, informatikusokkal és természettudósokkal közösen végzett kutatások tudományos eredményei látványos és szórakoztató módon egészülnek ki a művészet nézőpontjával. Így például a Brainball esetében, ahol a két játékos közül az nyer, aki érezhetően nyugodtabb ellenfelénél. A középpontban álló asztalon lévő labda ugyanis a játékosok agyhullámait méri és mindig a nyugodtabb fél irányába mozdul el. Szintén a felhasználók agyhullámainak mérésén alapszik a Brainbar működési elve: a beállítástól függően a „robot-pultos” által kevert italok felerősítik illetve csillapítják a „vendég” idegállapotát.

Kapcsolódó kiállítás Ludwig Múzeumban

A Svédületes Svéd-Magyar randevú ( www.sveduletes.se ) és a Millenáris köpont támogatásával

Koordinátor Somlai-Fischer Szabolcs aki www.aether.hu )
Bővebb információért küldj emailt vagy hívj a +36 30 540 52 04-es számon